Handige gehaktbal recepten

Oma’s gehaktballen

Oma’s gehaktballen blijven altijd heerlijk! Niemand maakt ze zoals oma. Maar hoe maak je die dan precies? Hier vind je een handig overzicht van de ingrediënten en de bereidingswijze.

Ingrediënten:

Kleine ui
500 gram gehakt (bij voorkeur half-om-half)
Peterselie
1 ei
Zout en peper
1 eetlepel mosterd
Een beetje nootmuskaat
3 beschuiten
Boter
Scheutje ketjap
Scheutje tomatenketchup of -puree
Een beetje mosterd

Bereidingswijze:

  1. Snij de ui in kleine stukjes en hak de peterselie fijn. Verkruimel de beschuiten boven een kom (zeer fijn). Meng dit met het gehakt, het ei, zout en peper naar smaak, eetlepel mosterd en de nootmuskaat.
  2. Vorm 4 ballen van het gehaktmengsel. Laat een klont boter (geen olie) smelten in een braadpan op hoog vuur. Braad hierin de gehaktballen rondom bruin aan. Voeg dan een half kopje (heet) water toe, wat ketjap, ketchup en mosterd en roer even door. Doe het deksel schuin op de pan, zet het vuur lager en laat de ballen ongeveer 25 minuten gaar sudderen.

Geniet van Oma’s gehaktballen!


 

De Uberbal

De Uberbal is een heerlijke gehaktbal die wordt bereid met onder andere ketjap manis, grove mosterd en cayennepeper. Deze is zeker het proberen waard!

Ingrediënten:

400 gram rundergehakt
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels grove mosterd
zout
1 theelepel cayennepeper
1 ei
80 g paneermeel
3 eetlepels boter
1 pot vleesfond (380 ml)

Bereidingswijze:

Het is raadzaam om van te voren eerst je handen te wassen. Wél zo hygiënisch voor jou en je gasten. Meng vervolgens alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt totdat alle ingrediënten goed met elkaar zijn gemengd. Verdeel het in 4 (grote) porties of 8 kleinere porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast, zodat je de gehaktballen beter in de pan bakken.

Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de fond erbij als het bijna klaar is en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan. Laat het in 45 minuten gaar worden.

Overigens is het heerlijk met ravioli!


De sappige gehaktbal

De sappige gehaktbal is het eerste recept dat op deze website geplaatst is. Niet zo gek, want een lekkere sappige bal is natuurlijk niet verkeerd. Je vindt hier de benodigde ingrediënten en uiteraard de bereidingswijze.

Ingrediënten:

Rundergehakt (500 gram)
2 eetlepels Ketjap Manis
1 eetlepel grove mosterd
½ eetlepel zout
1 eetlepel Franse mosterd
1 theelepel cayennepeper
2 eieren
100 gram paneermeel
1 pot vleesfond (voor de jus)
25 gram boter

Bereidingswijze:

Het is belangrijk om van te voren je handen goed te wassen met zeep. Vervolgens kun je beginnen met het maken van je sappige gehaktballen. Voeg een klein beetje boter in de pan zodat je kunt bakken. Voor de smaak voeg je ook wat fond toe. Begin vervolgens met kneden. Je kunt alles bij elkaar gebruiken, behalve de fond. Je kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 kleinere gehaktballen. Kies iets wat je zelf het prettigst vindt. Als je daarmee klaar bent kun je twee dingen doen: je gaat verder met koken of je laat ze eerst even een half uur in de koelkast liggen. De ballen blijven dan beter in vorm in de pan.

De beste gehaktbal ooit nog even bakken

Doe een scheutje boter in pan. Olijfolie mag uiteraard ook, maar dat is doorgaans wel iets  minder lekker. Vervolgens lekker rondom laten aanbakken. Blijf bij je sappige gehaktballen staan, want anders heb je kans dat het aanbrandt. Wacht totdat ze lekker bruin zijn. Je kunt vervolgens de fond erbij gieten. Je kunt ervoor kiezen om het vet eruit te gieten (voorafgaand aan het toevoegen van de fond), maar je kunt het ook laten zoals het is. Het is iets gezonder als je het eruit haalt, maar het is ook minder lekker. Laat alles vervolgens een half uurtje in de pan sudderen. Als je relatief kleine gehaktballen hebt gemaakt kan het wel sneller, maar een beetje sudderen kan voor de smaak zeker nooit kwaad. Houd de deksel schuin op de pan, zodat de fond ook goed inkookt.

Eet smakelijk!